Projekat “Budućnost za nas”

Projekat “Budućnost za nas”

Centar za porodični smeštaj i usvojenje Kragujevac od avgusta 2017. realizuje projekat “Budućnost za nas”, čiji je osnovni cilj povećanje kvaliteta života i ekonomske nezavisnosti mladih bez roditeljskog staranja koji se osamostaljuju.

Projekat je podržan kroz program “Znanjem do posla” ( LINK ), čiji je cilj inkluzivno i održivo povećanje zapošljivosti mladih u Srbiji.

Projektom smo želeli da odgovorimo na potrebe naših mladih na porodičnom smeštaju koje svakodnevno prepoznajemo u radu, a do sada za njih nismo imali adekvatan odgovor. Iskustva pokazuju da mladi na porodičnom smeštaju, nakon izlaska iz sistema zaštite (što je najčešće nakon završenog redovnog školovanja, odnosno završene srednje škole), nemaju potrebnu podršku u važnom i izazovnom procesu samostaljivanja. Oni imaju teškoća u pronalaženju zaposlenja, kao i u zadržavanju posla, kada se zaposle. Mnogi se ostaju u sistemu socijalne zaštite i postaju korisnici novčane socijane pomoći. Sve ovo često dovodi do dugotrajne nezaposlenosti, socijalnog isključivanja i siromaštva.

Kroz projekat, 15 mladih osoba će proći kroz teorijske i praktične obuke za neka od deficitarnih zanimanja na tržištu rada. U odabiru zanimanja vodiće se računa o ličnim željama mlade osobe, ali i njenim sposobnostima i veštinama, tako da će sve mlade osobe prethodno proći kroz psihološko profesionalno profilisanje. Istovremeno, mladi će u svim aktivnostima imati podršku ličnih mentora, i psihološku podršku. Na ovaj način, mladi će biti spremniji za proces osamostaljivanja i u njega će ući sa vise samopouzdanja i veština koje će ih učiniti konkurentnijim na tržitu rada.

U realizaciji planiranih aktivnosti oslanjamo se na privrednike i druge poslodavce i sa njima planiramo intenziviranje saradnje. Posebno smo zadovoljni time što će kapaciteti naše ustanove za adekvatnije bavljenje problemima osamostaljivanja i zapošljivosti mladih na porodičnom smeštaju biti prošireni, kroz obuku naših stručnih radnika i uspostavljanjem baze zainteresovanih poslodavaca.

Projekat deluje u sinergiji sa merama aktivnog podsticanja zapošljavanja mladih bez roditeljskog staranja, kroz dodelu subvencija poslodavcima od strane Nacionale službe za zapošljavanje ( LINK )