Dan porodice

Dan porodice

U prostorijama Centra za porodični smeštaj i usvojenje Kragujevac tradicionalno je 13. maja 2021. godine obeležen Svetski dan porodice. Tema ovogodišnje manifestacije bila su Prava deteta, sa ciljem upoznavanja dece i mladih sa pojmom prava, Konvencijom o pravima deteta, a posebno sa pravima deteta.

Svetski dan porodice ustanovljen je 1993. godine na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Od te godine dan porodice obeležava se svakog 15. maja sa ciljem afirmisanja porodice, porodičnih vrednosti i da bi se podigla svest o značaju porodice.

Povoljna epidemiološka situacija dozvolila je da okupimo dvanaestoro dece iz kragujevačkih hraniteljskih porodica uzrasta od 10 do 14 godina i da zajedno sa njima realizujemo radionicu pod nazivom “Dečija prava”.

Na početku radionice prisutnima se obratila v.d.direktora ustanove, Ana Miletić Vučković, koja je sa savetnicama za hraniteljstvo, Ivanom Rakić I Ivanom Bogdanović, požežela dobrodošlicu i predstavila rad CPSU Kragujevac.  

Radionicu je realizovala praktikantkinja Sara Puzović, koja je protekla u pozitivnoj, radnoj atmosferi i druženju. Kroz projekciju dokumentatnog filma “Deca uče svoja prava”, igranje uloga, razmenu iskustva, deca su dobila priliku da izraze svoje stavove, da razviju, odnosno preispitaju odnos prema dečijim pravima.  Učesnici radionice su pokazali spremnost i motivaciju da uče, da razvijaju svoja znanja o dečijim pravima i da naučeno primene u problemskim situacijama.