Razmena mladih “Generation 2020”

Razmena mladih “Generation 2020”

U proteklom periodu Centar za porodični smeštaj i usvojenje Kragujevac uspostavio je i održao brojne saradnje sa organizacijama koje dolaze iz civilnog sektora. Jedna od takvih saradnji o kojima s ponosom govorimo jeste partnerstvo sa Centrom “Zvezda”.

U saradnji Centra “Zvezda” i Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece (Hrvatska), a uz podršku programa „Erazmus+”        u periodu  od 19.07. do 28.07.2021.  realizovan je projekat razmene mladih pod nazivom  ,,Generation 2020“. Učesnici ovogodišnje razmene bili su mladi koji dolaze iz sistema socijalne zaštite. Učešće u projektu uzeli su i mladi na porodičnom smeštaju u hraniteljskim porodicama koje prate savetnici Centra za porodični smeštaj i usvojenje Kragujevac, njih desetoro, uzrasta od 18 do 25 godina.

Uz pratnju dva stručna radnika iz Srbije, ovogodišnja razmena realizovala se u Selcu, u Hrvatskoj, sa još 18oro mladih iz Hrvatske, takođe iz sistema socijalne zaštite i još dvoje voditelja slučaja.

Svakodnevno, mladima su  tokom 10 dana na moru, bile organizovane različite radionice u kojima su svi učestvovali. Radionice su imale za cilj da mladi razmene svoja iskustva, upoznaju vršnjake iz susedne zemlje i da kroz kreativan rad i razmenu ojačaju svoje životne veštine. “Erasmus +” je program Evropske unije za jačanje veština i povećanje zapošljivosti kroz aktivnosti organizovane u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta. Aktivnosti za mlade u okviru “Erasmus +”   imaju za cilj poboljanje ključnih kompetencija, veština zapošljivosti mladih uz njihovo  aktivno učestvovanje u društvu, socijalne uključenosti.  Projekat je za cilj imao osnaživanje mladih u procesu pronalaska posla, pisanja karijernog plana, sticanja novih veština u oblasti zapošljavanja.

Ovo je bila prilika gde su mladi stekli nove prijatelje, razmenili iskustva, uživali u lepoti mora i  stvorili  nove, divne uspomene. Nakon povratka u Srbiju mladi su bili puni utisaka, divnih uspomena uz često postavljeno pitanje: „Kad ćemo ponovo?“