Dečiji festival na Oplencu

Dečiji festival na Oplencu

Dana 12.09.2021. deca i mladi na porodičnom smeštaju i hraniteljske porodice Šumadijskog okruga, zajedno sa savetnicima za hraniteljstvo, posetili su i bili aktivni učesnici Dečjeg festivala, u organizaciji princeze Ljubice Karađorđević, koji je održan na Oplencu.


Na festivalu su učestvovali brojni izlagači, a među njima i predstavnici Centra za porodični smeštaj i usvojenje Kragujevac koji su na svom štandu promovisali hraniteljstvo i pružali podršku potencijalnim hraniteljima. Savetnici za hraniteljstvo su, uz promotivni materijal, pružali sve potrebne informacije o hraniteljstvu. Predstavnici Kluba hranitelja su otvoreno razmenjivali svoja iskustva u vaspitanju i radu sa decom i mladima bez roditeljskog staranja. Hranitelji su govorili o izazovima sa kojima se svakodnevno susreću, o odgovornosti koje hraniteljstvo nosi, ali i o svim dobitima koje ovakav oblik porodičnog smeštaja pruža. Deca i mlade osobe na smeštaju su, sa druge strane, razmenjivali svoja iskustva života u hraniteljskoj porodici. Naši volonteri su učestvovali u brojnim aktivnostima i radionicama koje su tokom dana organizovane.
Tema ovogodišnjeg festivala je promocija zdravlja i zdravog načina života. Tom prilikom je, od strane nutricionista, promovisana zdrava ishrana. Na ekološkom štandu, svako dete je dobilo sadnicu drveta koju će moći da posadi. Pored značaja zdrave ishrane, velika pažnja je bila usmerena na sport i sportske aktivnosti u prirodi – škola odbojke, fudbal, ašihara i tekvondo trening, poligon spretnosti.


Deca su imala priliku da jašu konje, da se oprobaju u streličarstvu, da učestvuju u igrama bez granica, u kreativnim radionicama. Beogradski „Zoo Vrt“ je organizovao druženje sa stanovnicima „Vrta dobre nade“ i radionicu lepog ponašanja prema životinjama.


Za najmlađe je organizovana trka beba i senzorna šuma koja je privukla veliki broj posetilaca.
Ovogodišnji festival na Oplencu je ispraćen dobrim raspoloženjem, lepim druženjem, novim poznanstvima i uzbudljivim avanturama.,